Go back

Graag nodigen we u uit voor de MultiMemo Conferentie en het Holocaust Herdenkingsevenement 

08/01/2024

Graag nodigen we u uit voor de MultiMemo Conferentie en het Holocaust Herdenkingsevenement 

‘Echo’s van herinneringen’ – Een reis doorheen herdenking. Een gezamenlijk artistiek Holocaust Herdenkingsmoment 

Dit evenement wordt georganiseerd door CEJI – A Jewish Contribution to an inclusive Europe – in samenwerking met het Joods Museum van België, als onderdeel van het Europees project MultiMemo – Multidirectional Memory: Herinneren voor Sociale Rechtvaardigheid.  

Het MultiMemo project 

Het MultiMemo project stelt een ‘inter-sectionele’ benadering van herinneren voor. Het is gebaseerd op het concept van ‘multi-directioneel geheugen’ en initieert verschillende vormen van actief herdenken binnen de publieke sfeer in verschillende Europese landen.

Het uitgangspunt van MultiMemo is de tragische en moorddadige erfenis van de Tweede Wereldoorlog in Oost- en Midden-Europa (ECE). Het project richt zich op locaties en praktijken van ‘meervoudige uitsluiting’ met betrekking tot het herdenken die problematisch zijn en/of over het hoofd worden gezien omdat het het trauma van de Holocaust overlapt met andere ingewikkelde sociale, historische of hedendaagse kwesties.

De praktijken van het project zijn gebaseerd op de vier principes: 1. inclusiviteit; 2. duurzaamheid; 3. het redden van het geheugen; en 4. epistemische rechtvaardigheid. Ze worden geïmplementeerd via de kunst, de academische wereld, urbanisme, activisme en beleidsvorming.

De MultiMemo-disseminatieconferentie en het herdenkingsevenement  

Het evenement wil de herdenking promoten en verkennen door middel van een multi-directionele benadering van de Holocaust-herdenking met de tussenkomst van professionals, academische sprekers en kunstenaars.

De conferentie bestaat uit twee delen. Eerst gaan we het concept van de multi-directionele herinnering verkennen en hoe het in de praktijk kan worden gebracht op basisniveau door middel van een paneldiscussie.

Het tweede deel van het evenement is een verkenning van het toegepaste concept met lokale kunstenaars die de holocaust herdenken door middel van een multi-directionele aanpak, en zo de herinnering eren van verschillende gemeenschappen die dat lijden hebben ondergaan.

WANNEER?  

21 januari 2024, 16.00u – 19.30u (CET)

WAAR?

Het Joods Museum van België, Minimenstraat 21 te 1000 Brussel  

VOOR WIE?  

Leden van alle gemeenschappen, activisten, ervaringsdeskundigen, experten en beleidsmakers. 

TAAL  

De voertaal van de conferentie is Engels. Vertaling in het Frans wordt voorzien. 

REGISTRATIE   

Registreren via deze link. Houd er rekening mee dat het aantal plaatsen beperkt is. De inschrijving sluit af op 18 januari.

Programma

  • 16.00u- 16.30u Welkom & Inleiding
  • 16.30u-17.30u Stemmen uit het MultiMemo. Moderator: Murilo Cambruzzi – Osservatorio antisemitismo. Panel: Dr. Alexandra Janus – FUNDACJA ZAPOMNIANE, Magdalena Rubenfeld- FESTIVALT, Dr. Frederek Musall – Hochschule fur Jüdische Studien Heidelberg, Johanan Seynave – Bnai Brith Europe.
  • 17.30u – 18.00u Pauze – Drankjes en hapjes 
  • 18.00u-18.40u Artistieke performances 
  • 18.40u-19.00u Participatief ritueel – Shoshana Walfish & Céline Gaza 
  • 19.00u-19.20u Open discussie
  • 19.20u- 19.30u Afsluiting

Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie (CERV-2022-REM) en omvat negen Europese partners: FestivALT, UMF, Zapomniane Foundation, JCC Warsaw, Formy Common Foundation, Stichting voor de Documentatie van Joodse Begraafplaatsen, CEJI – A Jewish Contribution to an Inclusive Europe, Julius Maximilian University of Würzburg en Hochschule für Jüdische Studien Heidelberg.